Flugfiske - flugspö & fluglinor

Behöver du fiskeutrustning för flugfiske? Då har du kommit helt rätt! Flugfisket har blivit en alltmer populär friluftsaktivitet och just därför erbjuder Stockholms Fiske ett brett utbud av produkter för just detta ändamål. För nybörjare har vi enklare flugfiske combo som sedan kan uppgraderas med att ta steget till egen flugbindning. Här hittar du allt från fluglina/tafs, fiskespö för flugfiske, krokar, vadare/vadarskor, samt verktyg och tillbehör som exempelvis en flugask eller tub som du kan förvara och transportera ditt spö i. Allt detta och mycket mer hittar du i vårt sortiment här. Kolla in det redan idag och bli ett proffs på flugfiske!

Intresset för flugfiske växer konstant, bland såväl män som kvinnor. Det är en friluftsaktivitet där proffs och nybörjare kan umgås och där upplevelsen är både avkopplande och fylld med spänning.

Som nybörjare rekommenderar vi att börja med en färdig flugfiskecombo och några färdiga flugor. När du sedan känner att det här är nåt du vill fortsätta med så är nästa mål att börja med flugbindning.Det är en speciell känsla av att ha fångat fisken på en egen fluga.I vårat flugfiskesortiment finner du allt du behöver för ditt flugfiske & flugbindning.

SNABB INTRODUKTION OCH FÖRKLARING:

Träna på land
I början sker all träning på land och det är bra med teknikträning även för erfarna fiskare. Försök först utan fluga på tafsen, ta i stället en bit piprensare. Börja med några kast utan att släppa ut linan.Lämpligt är att stå på tex gräsmattan eller på nåt snällt underlag så att du inte skadar din lina.

Utrustning
Det finns startpaket för nybörjare i alla prisklasser. Ett startpaket kan innehålla flugspö, rulle, tafs, lina och backinglina. Du behöver också: håv, korg till fisken, Polariserande solglasögon (skydd), kniv, liten sax, pincett, flugor och extra lina samt förvaring för utrustningen.
Ordlista
* Lina - består egentligen av tre delar: tafs, fluglina och backinglina.
* Tafs - förbinder flugan med fluglinan och är genomskinlig.
* Fluglina - finns i olika tyngder och tjocklekar. Linan är den tyngd som man kastar med i flugfiske.
* Backinglina - extra lina. Bra när du får en stor fisk som rusar.
*Indikatör - färggrann sak på linan som markerar när det nappar.
* Flytlina - lina som förhindrar att flugan sjunker.
* Sjunklina - när flugan ska gå djupare.
* Spole - navet i rullen.
* Torrfluga - imiterar insekter på vattenytan.
* Våtfluga - sjunker och imiterar insekter djupare i vattnet.
* Flugspö - delas in i längder mellan 5 och 20 fot, samt i olika klasser vilka anger hur styvt spöet är. För nybörjare passar ett allroundspö på 8-10 fot i klasserna 5-6, det är ett flugspö som passar de flesta typer av fiske i Sverige.


Välj rätt spö
Klassificeringen av flugspön går från mjuka spön, som används till mindre fiskarter, till styva spön för blåsiga förhållanden eller tyngre fisk.

Ett spö är klassificerat i intervaller om två, till exempel #5-6 eller# 6-7.
# 3-5 för harr, öring och regnbåge i bäckar, åar och småsjöar.
# 6-8 för havsöring och öring i sjöar och älvar.
# 9-10 för större fiskar som lax och till kustfiske och älvar och gäddfiske.
#10-12 för fiske efter storlaxen och "storvilt" under utlandsresor.

Känner du att du vill ha hjälp med vad du behöver för flugspö eller flugbindningsmaterial så tveka inte att fråga oss. Vi hjälper dig mer än gärna!

Produkter
Övrigt