Berkley

Berättelsen om Berkley är djupt rotad i idén om den amerikanska drömmen. Det handlar om ödmjuk början och oväntad framgång. Det handlar om hårt arbete, kamp och tuffa tider. Och det handlar om att bygga partnerskap för att uppnå mål. Ändå är historien om Berkley mycket mer än historien om Berkley Bedell. Det är också historien om engagerade medarbetare och lojala kunder, som var lika villiga att ta risker.

Det hela började i Spirit Lake, Iowa, i juni 1937, när 16-årige Berkley Bedell tog $50,00 från sina inkomster från pappersrutten för att starta ett företag som säljer sina handbundna flugor till fiskeredskapsbutiker och semestrande sportfiskare. I hans sovrum på övervåningen, med hår klippt från familjens hund, Stubby, och fjädrar från kycklingarna på bakgården, skapade unga Berkley flugor för att locka lokala bluegill och bass från deras undervattensskydd. Berkley Fly Co. grundades.

När Berk tog examen från gymnasiet 1939, anställde han flera flickor i området som gjorde flugor, silkesmasktarmar och kabelledare i sina hem. Verksamheten växte snart ur Berks föräldrars källare och vardagsrum. Han expanderade till andra våningen i den lokala livsmedelsbutiken, med hjälp av en balja fylld med is och en fläkt för luftkonditionering.

Efter att ha deltagit i det statliga universitetet och tjänstgjort i Army Air Corps, återvände Berk till Spirit Lake 1945 för att starta Berkley and Company. Affärsfokus låg på dess kabelledare. En kväll, när han läste Popular Science, fick Berk veta om ett företag i Connecticut som tillverkade nylontäckt kabel för riggning av segelbåtar. Efter att ha besökt deras anläggning började han arbeta på nylonbelagd tråd för användning i fiskeledare. Snart, Steelon? leader introducerades och produktionen började i Spirit Lake. Kort efter detta designades den distinkta Berkley-hjärtlogotypen med sloganen "nylonledare med ett hjärta av rostfritt stål."

Berk blev därefter intresserad av extrudering av nylonmonofilamentfisklina. På den tiden kom all nylon från DuPont. Efter att ha fått en licens från DuPont återvände Berk till Spirit Lake för att börja arbeta med att utveckla utrustning för att producera nylon. Den initiala extruderingsutrustningen bestod av återvunna tvättmaskiner, cykelhjul och annat hemspunnet material. Snart marknadsförde Berkley monofilament av privat märke såväl som Dew Flex monofilament. Pågående experimenterande skulle snart ge företagets banbrytande innovation - Trilene.

1959 introducerade Berkley Trilene ungefär samtidigt som DuPont introducerade Stren. För att hjälpa till med att introducera den nya linjen skickade Berk ut tusentals provrullar av lina och bad butiksägare att låta sin bästa fiskare prova den på en snurrande rulle. Fiskare älskade linan och den började den framgångsrika lanseringen av Berkley Trilene.

Produkter
Övrigt